Zilzâl suresi, insanın yaşamını değiştirebilecek yaşamına çok önemli bir ölçü getirebilecek harika bir sure. Kelime anlamı sarsıntı ya da depremdir.
İçimizden biri, başka hiçbir bilgiye sahip olmasa sadece Zilzâl suresini bilse ve surenin hükmüne uygun davransa o kişinin tertemiz bir yaşam sürmesi için yeter sanki.
Surenin tamamının meali şöyle:
Yerküre kendine has sarsıntısıyla sallandığı, toprak ağırlıklarını dışarı çıkardığı ve insan «Ne oluyor buna!» dediği vakit, işte o gün (yer) Rabbinin ona bildirmesiyle bütün haberlerini anlatır.
O gün insanlar amellerini görmeleri (karşılığını almaları) için darmadağınık geri dönüp gelirler.
Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür.
Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.
Kıyamet gününde yaşanacakları anlatan sureden bizim asıl aklımızda kalacak olan da son iki ayettir:
Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür.
Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.
Zerre 0,00156 gram olan bir ölçü birimidir. Bakın 1 gram değil, 0,00156 gram bile olsa ne yaptığımız iyilik ne de kötülük karşılıksız kalmayacak.
Bundan ne olur, bu kadar da mı yapmayalım, ne var canım herkes neler yapıyor, diyenlerdensek 0,00156 gramın hesabı sorulacak diyor ayet .
Sadece bu ayeti kafaya kazıyan biri nasıl yalan söyleyip insanları aldatır; başkasının malına, canına, namusuna el ya da dil uzatır; kibirlenebilir, insana ya da diğer canlılara zulmedebilir, Allah'ın kendisine verdiği imkanları israf edebilir ki? Bu sure bizi sadece korkutmak için nazil olmamıştır, aynı zamanda ferahlatmak için de nazil olmuştur.
Yerde gördüğümüz bir çöpü almak, insanlara selam vermek, tebessüm etmek, teşekkür etmek, insanlara yol vermek, nazik davranmak gibi küçük görünen pek çok şey iyilik olarak hanemize yazılmaktadır.Burada hemen aklımıza müjde gibi bir ayet geliyor:
Kim (Allah huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar.
(Enam 160)
Demek ki günlük yaşamda tereddütte kaldığımız her türlü konuda ölçü gayet net:
Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür.
Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.
Bu iki ayet, tercihlerimizi belirlemekteki ölçümüz olsun ki iyiliği de kötülüğü de küçümsemeyelim. Ahirette bizi neyin kurtaracağını ya da neyin felakete sürükleyeceğini bilemeyiz değil mi ?