- Her duyduğunu söylemesi, kişiye günah olarak yeter.
Kişinin her duyduğunu, sosyal medyada okuduğunu, değişik kanallardan edindiği bilgileri hiç araştırmadan, tahlil etmeden, önünü ardını düşünmeden aktarması hadisi şerifte de ifade edildiği gibi günah olarak kişiye yeter.
Peki Neden?
İşittikleri arasında yalan veya iftira varsa, onları başkasına aktarmakla kendisi de yalan ve iftiraya ortak olmuş olur.
Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü göz, kulak ve kalp hepsi sorumludur, mutlaka sorguya çekilecektir."
(İsra, 17/36)
İşittiğini aynen muhafaza edebilen insan sayısı da azdır. Onun için pek çok insan, işittiklerini naklederken kendisinden de bir şeyler ilave eder. Ve bu ilâve ettikleri sözlerle de haberin aslını değiştirebilir, haber abartılabilir, haber iftiraya dönüşebilir, yalan haberlerin yayılmasına sebep olabilirler.
Diğer bir husus da şudur :
Günümüzde toplum mühendisliği denilen bir olgu var. Özellikle Batılı devletler, kendi menfaatlerine gelecek şekilde toplumları şekillendirmeye, kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını dünyaya kabul ettirmeye uğraşmakta, bunun için büyük bütçeler harcamaktadırlar. Birçok insan bilmeyerek ya da kasıtlı olarak yapılan toplum mühendisliğinin bir parçası olmaktadırlar.
Bu hususta Allahu Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
" Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz."
( Hucurat 6)
Kişinin duyduğu veya okuduğu anlaşılması güç veya müteşâbih -Mâna yönünden birden fazla ihtimal taşıdığı için anlaşılmasında güçlük bulunan lafız veya ifade- olan sözleri nakletmesi de uygun değildir.
Çünkü bu gibi sözler de yanlış anlaşılmalara veya muhatabın o sözü yalanlamasına, dolayısıyla da fitne ve fesada düşmesine yol açılabilir. Söylenilen ya da paylaşılan bazı ifadeler insanların kafasında soru işaretleri bırakabilir.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: "İnsanlara akıllarının kavrayacağı şekilde konuşun." buyurmaktadır.
İnsanların faydasına olmayan bilgilerin gündeme getirilmesi, tartışılması vakit israfından başka bir şey değildir.
İnsanın, boş söz ve işlerden vazgeçerek dünyası ve ahiretti için faydalı işlere odaklanması en doğrusudur.
Allah Resulü (sav) şöyle dua etmiştir:
Allah'ım! Bozgunculuktan, münafıklıktan ve kötü ahlaktan sana sığınırım.
Amin.