Yoldan çıkmak deyimini herkes bilir . Hepimiz duymuşuzdur yaşlı teyzelerin ya da amcaların serzenişlerinden: Benim evladımı o yoldan çıkardı, evet yoldan çıkardı.
Yoldan çıkmak ya da çıkarılmak?..
Türk Dil Kurumunun sözlüğünde bir gerçek bir de mecaz anlamı verilmiş. Bizim üzerinde duracağımız anlam ise mecaz anlamı olacak yani doğru yoldan ayrılmak.
Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.
Peki ya doğru yol ne?
Her namazda Allah (cc) neden insana doğru yol için dua ettiriyor?
اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ
Bize doğru yolu göster. (Fatiha 6)
(Bakara 186)
Peki insan kendi, doğru yolu bulabilir mi? :
(...)
"Hidayetiyle bizi (bu nimete) kavuşturan Allah´a hamdolsun! Allah bizi doğru yola iletmeseydi kendiliğimizden doğru yolu bulacak değildik. Hakikaten Rabbimizin elçileri gerçeği getirmişler."
(Araf 43)
"Gerçek şu ki insan, kendini kendine yeterli görerek ille de azgınlaşmaktadır! Oysa (kuldaki) her şey yalnız rabbine aittir.(O’na dönecektir)”
(Alak 96/6-8).
“Bize doğru yolu göster” duası Allah'ın kullarına bir irşad ve uyarısıdır; eğer insan kendine yeterli olsaydı, doğru yolu görmesi ve bulması için bir başkasına ihtiyacı olmazdı.
Doğru yol” (sırât-ı müstakîm) İslâm’dır.
Allah’ın peygamberleri ile kullarına gönderdiği dinlerin genel adı da İslâm’dır.
Doğru yol (sırât-ı müstakîm) :
Allah´a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanmak. (Allah´ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere sevdiği maldan harcamak, namaz kılmak, zekât vermek.
Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirmek.
Yalan söylememek.Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabretmek. Başkasının malına, canına, ırzına göz dikmemek, el uzatmamaktır.
İşte dosdoğru yol.
De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O´na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin -sizin de onların da rızkını biz veririz-; kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah´ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah´ın size emrettikleridir. Umulur ki düşünüp anlarsınız.
(Enam 151)
Yoldan çıkmış insan ise İslam'dan uzaklaşmış insandır.
Konuştuğunda yalanı söyleyen, gıybet ve iftira eden ; başkasının hakkını yemeyi kendine hak gören; içkiyi, uyuşturucuyu, kumarı ve fuhuşu gününü gün etmek olarak değerlendiren; faizi ticaretin kuralı gibi anlatan kişi ya da kişiler yoldan çıkmış, İslam'dan uzaklaşmış insanlardır.
Allah kimseyi yoldan mahrum etmesin, günahları ile kalbini karartmasın.
(Amin.)